понеділок, 26 грудня 2022 р.

Вчимося сортувати

 Майстер-клас "Вчимося сортувати" педагога-новатора Лариси Левко для учнів молодшого шкільного віку та юних натуралістів у ліцеї Старої Ушиці

Тематика навчання підростаючого покоління роздільному збиранню, сортуванню, переробці й утилізації побутових відходів є одним із важливих завдань освітнього процесу в закладах освіти Хмельницької області, що нині ставить державна влада перед педагогічними працівниками всієї нашої країни, адже вирішення проблеми зі сміттям у довкіллі є однією із обов’язкових і безальтернативних умов, які нині стоять перед Україною для прийняття її у Європейський Союз.

Прикладом раціональної реалізації цього завдання педагогами Хмельниччини на рівні населеного пункту став Староушицький ліцей, що на Кам’янеччині, де навчанню дітей роздільному збиранню сміття та догляду за довкіллям приділяють серйозну увагу, починаючи це з початкових класів. А ще юні природолюби цього ліцею активні учасники еко-проєктів Всеукраїнського молодіжного руху Let`s do it Ukraine, що проводяться під патронатом Міжнародного молодіжного руху «School Recycling World».

В контексті пропагування в дитячому середовищі ліцеїстів цього напрямку роботи успішно працює активна учасниця екологічних проектів і масових заходів на теренах Наддністрянщини, вчителька початкових класів, керівник гуртка юннатів молодшого шкільного віку «Природа рідного краю» Лариса Афанасіївна Левко.

Проведений нею нещодавно майстер-клас «Вчимося сортувати» для учнів молодшого шкільного віку та гуртка юннатів, що діє у ліцеї Старої Ушиці під патронатом хмельницьких педагогів-натуралістів, в черговий раз засвідчив її високий рівень професіоналізму, педагогічної майстерності та вміння творчо досягати мети освітнього процесу як в урочний, так і в позаурочний час.

Вона доступно й переконливо пояснила дітям, що у природі немає ніякого сміття, а усе, що створила природа, є початком чогось нового. Але ми, люди, у процесі нашої життєдіяльності створюємо надзвичайно багато сміття, яке не знаємо куди потім подіти і що з ним робити.

На жаль, сьогодні звичайне побутове сміття оточує нас скрізь: воно валяється під нашими ногами, в лісі, в кущах, в річках, морях, ярках, степах, садах, на полях, ланах і на городах та під вікнами багатоповерхівок.

В Україні під цілими горами сміття вмирає родюча земля, на якій можна було б вирощувати хліб та плодові сади. Люди сьогодні стурбовані й тим, що небезпечні речовини зі сміттєзвалищ можуть потрапляти до ґрунтових вод, створюючи проблеми для майбутнього. Вже сьогодні підземні води забруднюються настільки, що жителі деяких сіл черпають зі своїх колодязів не воду, а рідину непридатну для пиття й приготування їжі.

Щоб покращити стан навколишнього середовища, перестати засмічувати довкілля потрібно змінювати менталітет кожного із нас та вчитися з дитинства не завдавати шкоди тій домівці, в якій ми живемо.

В процесі проведення майстер-класу «Вчимося сортувати» керівник гуртка «Природа рідного краю» Лариса Афанасіївна Левко розширила уявлення своїх вихованців про планету Земля як наш спільний дім, а юні природолюби укріпили свою дитячу громадянську позицію щодо необхідності захисту довкілля й потреби кожного з нас бути екосвідомим та небайдужими до проблем охорони навколишнього природного середовища, жити в гармонії з природою, а ще вони вчилися сортувати побутові відходи та дізнавалися де і як їх переробляють для повторного використання.

Завдяки отриманим під час заняття новим знанням щодо поводження з побутовими відходами діти зрозуміли, що сортоване сміття можна переробити – воно автоматично перестає бути сміттям і натомість стає корисною сировиною та знову служить для потреб людям.

Такі приклади результативної педагогічної творчості варті не лише уваги колег, а й гідного стимулювання педагогічної праці, її пропагування й наслідування в інших закладах освіти.