вівторок, 31 січня 2017 р.

Турбота про зимуючих птахів

Щороку знов і знов постає проблема - як допомоги зграї чи одинокому лебедю, що зимують на річках та ставках НПП Подільські Товтри. За свідченням людей, ополонки потихеньку замерзають, а їжею в потрібній кількості забезпечити себе самостійно лебеді явно не можуть. 
Наскільки серйозною є ситуація і чим дійсно ми можемо допомогти зимуючим птахам? 

Взимку на території парку лебеді концентруються на незамерзаючих водних ділянках, в яких традиційно залишаються на зимівлю птахи. В зими з особливо сильними морозами, птахи збиваються в зграї з великою чисельністю, і такі водойми не можуть їх прогодувати. Важливо знати, що в теплі пори року не рекомендовано підгодовувати водоплавних птахів, оскільки вони легко звикають до неприродної їжі і є небезпека, що потім птахи не зможуть самостійно добувати їжу. Але в період сильних морозів допомога свідомих людей дійсно необхідна. 

Найкращим кормом для підгодівлі лебедів взимку є батон або білий хліб. Годувати птахів чорним хлібом не радять. Це шкідливо для їх травної системи. Не відмовляться пернаті й від каш: особливо картопляної та пшоняної. Можна давати розмочене зерно. 

Дехто, спостерігаючи за замерзанням водойми навколо птахів, пробує розбивати лід палицями та кілками. На погляд багатьох орнітологів – спеціалістів з вивчення птахів, це не зовсім доцільно. Справа в тому, що таким чином ми можемо, того не бажаючи, заманити птахів у своєрідну пастку. Уявіть – сьогодні ви розбили схопивший воду свіжий лід, в ополонку припливли лебеді. А завтра ви раптом не змогли проконтролювати процес. І вода все одно замерзла. Це й страшно. Тому таке втручання загрожує життю птахів. 
Іноді трапляються ще й такі випадки: люди бачать птахів, що нерухомо сидять на льоду, і б'ють на сполох: «Птахи вмерзли в лід». Але таке відбувається рідко. Найчастіше це лебеді або качки, які «відпочивають»: виходять на лід, ховають лапки в пір'я і таким чином зберігають енергію, гріються. Так що спостерігати варто, але паніка – зайва.
Проблема полягає саме у забезпеченні птахів кормом.

Не варто забувати й про власну безпеку і бути максимально обережними на льоду, а також на підходах до водойм. посилання



Такі чудові красені на річці Дністер, поблизу нашого селища Стара Ушиця


Більша частина водоплавних птахів, що зимують в природних умовах, взагалі не підгодовуються людиною і, тим не менш, добре переносить холодний період року, самостійно знаходячи собі прожиток. Крижні годуються взимку самими різними кормами: молюском дрейсеною, активним мулом, вегетативними частинами і насінням рослин. Лебеді харчуються взимку в основному підводними частинами рослин, але також можуть фільтрувати дзьобами дрібних рачків і різних личинок. Це їх природний раціон, набагато краще підходящий птахам, ніж каші і батони.

Тому, підгодовувати птахів з метою порятунку слід тільки в екстремальні періоди зимівлі - наприклад, при різкому зниженні температури ( -15 градусів і нижче), а також за наявності у птахів фізичних ушкоджень, коли водоплавні дійсно можуть опинитися на межі загибелі. З дієтологічної точки зору птахам у таких випадках найкраще давати вівсянку з сирими і вареними овочами, пророслі злаки - овес, ячмінь, пшеницю. 

 



















Друзі, птахи чекають на Вашу доомогу!!!!!! Не будьте байдужими!!!!