суботу, 3 грудня 2022 р.

Пам'ять не згасне... Україна пам"ятає... Світ визнає...

 

Щороку в четверту суботу листопада Україна вшановує пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років.

Юннати та ліцеїсти Старої Ушиці вшановували пам’ять жертв Голодомору і політичних репресій в Україні
Цього року виповнились 90-ті роковини Голодомору та політичних репресій українського народу, вчинених російськими більшовиками проти українців, але нам доводиться вшановувати жертв сталінського геноциду вже в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка знову супроводжується великодержавними імперськими амбіціями та геноцидними практиками російської влади і її агресивних вояків проти українців.
Трагічні події та жахливі військові злочини російських окупантів в минулому, які вони намагалися приховати, а також ті їхні злочини, які кояться ними на наших очах нині на східних землях України, з усією наочністю демонструють: жива людська пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, не можуть бути прощеними і мають бути засуджені світовою спільнотою, а світлу пам’ять жертв - вшановано.
Сьогодні правда про Голодомор 1932-1933 рр. та інші голодомори в 20-х і 40-х роках ХХ століття й більшовицькі злочини в Україні добре відома всьому світу, а ряд прогресивних демократичних країн офіційно визнали Голодомор - геноцидом українського народу.
Катування голодом і мученицька смерть були зброєю в руках катів московських та місцевих запроданців проти безправних, пограбованих і беззбройних українських селян, що в такий злочинний спосіб підкорювали або винищували мільйони українців по всій Україні, на родючих землях Поділля та Богом благословенного судноплавного Пониззя річки Дністер, де в затишному прибережному місці здавна існувало й процвітало заможне подільське наддністрянське містечко Стара Ушиця.
З метою виховання національної свідомості, формування почуття любові до Батьківщини, національних цінностей, поваги до прав людини (толерантність, миролюбність), розвитку почуття гордості за свій народ та формування у молоді рис патріота української держави, 25 листопада з ліцеїстами і юннатами молодшого шкільного віку Староушицького ліцею була проведена година спілкування «Зерна життя», присвяченої Дню пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій 1932-1933 рр. в Україні.
Вихованці еколого-натуралістичного гуртка «Природа рідного краю» (керівник гуртка, вчитель початкових класів Л.А. Левко), що діє на базі ліцею під патронатом хмельницьких педагогів-натуралістів, під час години спілкування вшанували пам’ять усіх тих, хто страждав і помер під час великого голодомору, тих, кого забрали сталінські катівні та голодна смерть, а їх життя закінчилося трагічно. Діти вчилися поважати минуле свого народу, бережно ставитися до історії своєї країни, розкривати її як білі, так і чорні сторінки та розуміти їх сутність і вплив на майбутнє українського суспільства.
Творчі роботи, виготовлені дитячими руками під час тематичного навчально-виховного заходу, стали експозицією, яку вони приурочили вшануванню пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій, скоєних російськими окупантами-більшовиками проти українського народу в ХХ столітті.