четвер, 28 січня 2016 р.

Допоможемо птахам взимку!

        Кажуть, що краса врятує світ, та доречно було б додати, що краса поряд із добротою, турботою, милосердям зможе врятувати світ. Адже в наш час природа рідко отримує від людей добро та турботу, якої вона потребує. Тому учні Староушицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів екологічного напрямку обрали девізом своєї роботи вислів: «Поспішай робити добро для природи». Це підтверджується виконанням різноманітних екологічних проектів, участь в різноманітних акціях. 
       Варто поглянути на довкілля небайдужим оком і відразу ж помітиш зграйку тих чи інших пташечок. Саме завдяки їм ми відчуваємо свою причетність до природи, бо птахи постійно в будь-яку пору року супроводжують наше життя, а їх співочий пташиний ансамбль знаходиться завжди поруч рідного будинку, школи…
Наш Подільський край багатий на пернатих друзів. І кожен із нас повинен жити в гармонії з крилатими сусідами. Проте треба не тільки милуватися ними, але й дбати про них, особливо у найскладніший період їх життя – взимку. Саме зимової пори року птахи  потребують нашої допомоги, бо багато із них гине в цей час аж ніяк не від холоду. Причиною цього є голод, бо сита пташка не замерзне навіть у найлютіший мороз – її зігріє «внутрішній двигун». Зараз надворі зима. Багато птахів залишилосяся зимувати у нашій місцевості. Але це для них не так вже й просто. 

Найважливішими та найскладнішими для птахів зимовими місяцями є січень та лютий. Птахи в цей час сильно страждають. Крижаний вітер гуляє, носиться між будинками і деревами, забирається під пір'ячко. Не всидіти маленьким птахам ні на гілці, ні на землі: все покрите сніжним покривалом, холонуть лапки. Треба стрибати, літати, щоб як-небудь зігрітися. Ох як важко їм доводиться! Шукають вони, де б сховатися від холоду. Найгірше, коли після денної відлиги вдарить вночі мороз і відразу заморозить сніг зверху. Така крижана кірка – наст – міцна, жорстка, слизька. Її не птахи не можуть розбити ні лапками, ні дзьобом. Дуже важко тоді птахам дістати під льодовим склом собі їжу – травичку, зернята. У кого немає сили для цього, той голодує.  Саме в цей час пташкам потрібна найбільша  допомога та увага з боку людини, і справа тут не тільки в морозі. Одна з причин – коротка тривалість світлового дня. За 6-7 годин їм потрібно не тільки знайти собі їжу, але й засвоїти її, щоб пережити довгу зимову ніч. Тому взимку для птахів залишається одна надія – небайдужість людей.
Добре відомо: хто ситий, той холоду не боїться, тому ми повинні допомагати своїм маленьким пернатим друзям. Їм багато не треба. Хто дасть зерняток, хто – сала, хто – ягід, хто - крихт хліба. Так пташок можна врятувати від голодної смерті у складний для них час. Тому з початком зимової пори року школярі нашої школи постійно та систематично допомагають зимуючим птахам рідного краю