середу, 20 березня 2024 р.

Всесвітній день переробки або Global Recycling Day

 Всесвітній день переробки

18 березня – Всесвітній день переробки або Global Recycling Day, який запроваджено світовою спільнотою з метою підвищення обізнаності населення не тільки про важливість утилізації, а й про те, наскільки цінними насправді є відходи, як ресурс. Адже це має важливе значення й для збереження чистоти навколишнього середовища. Ініціатива його запровадження в 2018 році належить Global Recycling Foundation, що вбачає свою місію у тому, щоб донести до світової спільноти – переробка занадто важлива, щоб не бути глобальною проблемою. Адже тут потрібен загальний, єдиний підхід до рециркуляції та стимулювання урядів і людей розглядати відходи як вторсировину, а не сміття. Важливе місце в цій справі посідає навчання дітей у закладах освіти нашого краю змалечку раціонально поводитися з побутовими відходами, збирати і сортувати їх для утилізації, переробки й повторного використання.













У Всесвітній день переробки першокласники й вихованці гуртка юннатів Староушицького ліцею, що на Кам’янеччині, під керівництвом педагога-ентузіаста юннатівської роботи з учнями Лариси Афанасіївни Левко долучилися до спільної реалізації еко-проєкту старших ліцеїстів, які разом зі своїми вчителями беруть участь у програмі Up shift . Варто відзначити, що екологічній освіті й вихованню дітей у цьому Наддністрянському закладі освіти здавна приділяють серйозну увагу в процесі уроків, гурткових занять та проведення масових природничо-краєзнавчих і природоохоронних заходів.

В цей день ліцеїсти та юннати з цікавістю й захопленням навчалися користуватися спеціальним ручним пресом для пресування пластикових пляшок та жерстяних банок і практикувалися в його використанні з метою зменшення їх об’єму до 80% перед відправкою на переробку в спеціалізованих підприємствах.

Особливу увагу в ліцеї приділено роз’яснювальній роботі та ознайомленню дітей з Положеннями Закону України «Про управління відходами», які передбачають запровадження в нашій країні найкращих практик з оброблення відходів; зменшення обсягів захоронення відходів на полігонах; залучення інвестицій у сферу управління відходами та створення сучасної інфраструктури управління відходами; зменшення кількості об’єктів управління відходами, що не відповідають вимогам законодавства; дотримання вимог екологічної безпеки під час експлуатації об’єктів управління відходами і зниження рівня соціальної напруги; збільшення обсягів збирання, заготівлі, відновлення та рециклінгу відходів, як вторинної сировини; створення системи інформаційного забезпечення сфери управління відходами, удосконалення порядку ведення обліку відходів, інформування про розташування місць чи об’єктів управління відходами, їх вплив на стан навколишнього природного середовища і здоров’я людини.

Тепер ми всі знаємо і розуміємо, що маємо збирати, сортувати й переробляти побутові відходи, що навіть невелике зусилля кожного з нас, яке ми докладаємо до цієї справи, може допомогти зменшити навантаження на наше навколишнє середовище і впливати на зміни клімату.

 

За матеріалами ФБ керівника гуртків юннатів ХОЦКТЕВУМ на базі Староушицького ліцею Лариси Левко та сайту «Юннати Хмельниччини