четвер, 28 вересня 2023 р.

Управління відходами по-сучасному!

 











Україна перебуває на етапі переходу до нової системи управління відходами, до раціонального використання ресурсів та свідомого споживання. А чи може бути нуль відходів? Можливо, коли дотримуватися п’яти основних принципів філософії Zero waste, то відходів у нашому побуті буде у кілька разів менше.
1 принцип. Відмовтеся – скажіть «ні» одноразовому пластику, чашкам для кави, посуду, соломинкам, пакетам для покупок і всьому, що можна замінити на багаторазове.
2 принцип. Зменшити – будьте уважні до того, що купуєте. Купуйте лише те, що вам потрібно, і обмежте імпульсивні покупки.
3 принцип. Повторне використання – перш ніж щось викинути, подумайте, чи можна відремонтувати або повторно використати це для іншої мети.
4 принцип. Переробка – хоча переробка не є повністю екологічною, це краще, ніж відправляти вторинну сировину на звалища та сміттєспалювальні заводи.
5 Компост! Компостування зменшує об’єм відходів,
які потрапляють на звалища або на спалювальні заводи.
26 вересня вихованці гуртка «Квітникарство» вирішили скористатися засадами Zero waste, перевірити їх дієвість на власному досвіді, а також склали план перших кроків задля чистого довкілля:
-планувати покупки і складати списки,
- придбати та використовувати власну багаторазову пляшку для води,
- пошити 5 екоторбинок для покупок,
- брати в школу зручний багаторазовий ланч-бокс,
- ремонтувати речі, замість того, щоб купувати нові,
- разом із батьками створити компостер на прибудинковій території.
Нуль відходів – наше майбутнє!